JyriAstokari

Lapsien käytöshäiriöiden lääkitys

Satakunnakansa uutisoi tutkivan journalismin Long Playn tutkimuksesta joka kertoo psykoosilääkkeiden villistä käytöstä lapsien hoidossa. Lääkkeitä määrää niin yleislääkärit kuin koululääkärit mutta lääkehoidon hyöty on  joskus arvailujen varassa. Tutkimuksessa kiinnitetään huomiota rispedidon psyykeläkkeeseen jossa on kuuden viikon käyttöaika mutta tosiasiassa sitä käytetään pidempään.

"Psykoosilääkkeitä käyttävien lasten määrä on lähes kaksinkertaistunut kymmenessä vuodessa. Lääkkeillä pyritään hoitamaan esimerkiksi vaikeita käytöshäiriöitä, vaikka tutkimusnäyttö lääkkeiden tehosta on niukkaa. Viime vuonna psykoosilääkkeitä käytti jo 8508 alaikäistä, joista alle 13-vuotiasta oli 2560."

Olisi valaiseva nähdä ikäjakauma kaikista alle 18-vuotisista lapsista jotka käyttävät mielialalääkkeitä sekä käyttötarkoitus. Pelottavaa on se että pitkäaikaisen käytön vaikutusta ei tiedetä. Tuotammeko itse virheellisellä lääkehoidolla tulevaisuuden ongelmayksilöitä ja sosiaalipalvelujen kestoasiakkaita. Harteillemme tulee jo nyt painetta väestön vanhenemisesta. Emme tarvi itseaiheutettua taakkaa. Menetämme sekä yhteiskuntakelpoisen veronmaksajan sekä voimavarat jotka voitaisiin kohdettaan paremmin kuin hoitovirheeseen. 

Lasten ja nuorten lääkitsemiseen vaikuttaa moni asia. Lääkittyä on helpompi hoitaa ja kuntouttaa, siksi niitä käytetään. Lääkkeitä käytetään käytöshäiriöihin siksi että niitä tarvisi käyttää jatkossa, mutta käytön tehokkuus on tuntematon joten niitä käytetään jatkuvana. He ovat itselleen turvallisempi ja muille turvallisempi hoitaa. Mielenterveyspotilailla on valtavat voimat eivätkä he kaihda käyttää väkivaltaa. Turha lääkehoito kuitenkin menee kokonaiskuvassa negatiiviselle.

Lapsien ja nuorten aivokemia on jatkuvassa muutoksessa reippaasti yli täysi-ikäisyyden. Sen nyt ymmärtää että lapsen aivokemiaa muuttamalla, muutetaan tulevan aikuisen aivoja. Lääkkeet eivät ole tietenkään turhia. Niiden käyttötarkoitus tulee olla tarkoin perusteltu. Ne ovat yksi tärkeä apuväline erikoistarpeita vaativan lapsen hoidossa. Täysi lääkevastaisuus lähentelee foliohattuilua  jossa rokotteet yhdistetään autismiin, järki ja kohtuus kaikessa. Missään tapauksessa tämä ei ole suomalainen ongelma vaan ylilääkitseminen sekä ylidiagnosointi on globaali ilmiö.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

Pelotteluun ei ole aihetta, mutta eikös kouluampujat niin Suomessa kuin Usa: ssakin ole käyttäneet psykoosilääkkeitä.

Puhutaan myös siitä että ko lääkkeiden käytön vaarallisin vaihe on se kun käyttö lopetetaan.

Käyttäjän LasseHietanen kuva
Lasse Hietanen

Hei. Kiitos Jorma. Laitoit pelkistävän selkeyttävät kommentit, kun pyrin analisoimaan asioita noiden kahden"työnantajamme", näkökannan kautta.

Toinen haluaa meidät riippuvaiseksi. Toinen, todella vapaaksi.

Sidonnaisuuksista, halutessamme eroon, saatana aivankuin nojaisi olkapäähämme ja kuiskuttelee omaa vaihtoehtoaan: Kuolemaa, "valheellista vapautta".

Onneksemme meilläkin on ase saatanaa vastaan, niinkuin se oli ja on Jeesuksella Kistuksella tänäkin päivänä. Lämpimin, Siunaavin terveisin Lasse Hietanen.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

Kiitos kommentista, Lasse.
Hyvää jatkoa.

Käyttäjän LasseHietanen kuva
Lasse Hietanen

Hei. Kiitos Jyri. Otitpa ajankohtaisen ja erittäin tärkeän aiheen. Olen, silloinelävältä, nuorelta ihmiseltä, ominkorvin kuullut, kuinka kyseiset lääkkeet aiheuttavat itsemurha-altistumisen lisäävää käyttäytymistä. Kyseinen nuori henkilö puhui omakohtaisesta kokemuksesta. Toinen nuori, ikäväkyllä, pelon täyttämänä kerkesi, sanoisin, tehdä sen, mihin Jeesustakin siellä kirkon tornissa yllytti saatana. Ei meidän kenenkään tarvitse, eikä saakkaan tehdä itsemurhaa. Jeesushan tuli juuri siksi ja teki tyhjäksi perkeleen teot ja hänen saatanalliset yllytykset. Ei niitä pidä uskoa, vaikka hän ne verhoaisi, mihin hyvänsä, "nuorten neitojen haaremiin". Silkkaa valetta. Rakkaat nuoret älkää uskoko sielujenne vihollista. Suomi tarvitsee teitä ja me olemme teistä iloisia, Luojallemme kiitollisia ja teitä Siunaavia. Lämpimin, tsemppiterveisin Lasse Hietanen.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Suuntaus on todella huolestuttava, jopa 2 vuotiaita lääkitään psykoosilääkkeillä, vedoten käytöshäiriöihin. Suomeksi lapset huumataan lääkärin määräyksellä. Sairasta.

Käyttäjän OPM kuva
Jani Virta

" Mielenterveyspotilailla on valtavat voimat eivätkä he kaihda käyttää väkivaltaa"

Mistä tuollainen käsitys ja mielenterveyspotilaiden uhkaa yliarvioiva käsitys tulee?

Mielenterveyspotilaat ovat suhteellisen normaaleja ihmisiä mitä tulee voimatasoon,eivätkä he ole erityisen vaarallisia. Paljon enemmän vaaratilanteita ja väkivaltaa esiintyy esimerkiksi vanhusten dementiaosastoilla tai kehitysvammaisten hoito-osastoilla.

Tietyt neurologiset häiriöitä omaavat kehitysvammaiset voivat saada "raivareita" ja joissain tapauksissa he ovat "kiihtymystilassa" suhteellisen vahvoja ja osittain "kipua tuntemattomia", muttei heistäkään tule mitään yli-ihmisiä. Pureminen on tyypillistä kehitysvammaisille mitä kannattaa "tilanteissa" varoa.

Mielenterveysongelma tai esimerkiksi psykoosi ei tee ihmisestä supervahvaa "monsteria". Yleensä mielenterveysongelmaisten toimintakyky on laskenut ja sama pätee myös fyysisiin suorityskykyihin, kuten voimaan tai kestävyyteen. Jos mielenterveyspotilas on vahvalla lääkityksellä niin tämä väsyttää ja lihottaa ja heistä paljon tervettä ihmistä heikompia fyysisiltä ominaisuuksiltaan.

Oma lukunsa ovat voimailijat joiden päässä "napsahtaa" hormonien, alkoholin ja "pirin" käytön vuoksi. He ovat vahvoja, mutta treenauksen ja hormonien johdosta, eivät psykoottisten oireiden vuoksi. Mutta nämä tapaukset ovat erittäin harvinaisia.

Toinen ryhmä ovat tietyt "päihdepsykoosipotilaat". Esimerkiksi "pirivalvomisesta" ja kovien aineiden käytöstä voi pää vähän "pehmetä" ja he voivat olla vainoharhaisia, arvaamattomia ja jopa väkivaltaisia. Heillä voi olla päihteistä johtuva "maniatila" johon liittyy kivuntuntemattomuus ja normaalia suuremmat voimat, mutta eivät hekään mitään superihmisiä ole.

Käsitys siitä että mielenterveyspotilaat ovat pääsääntöisesti "väkivaltaisia superihmisiä" on täysin väärä ja paikkansa pitämätän ennakkoluulo.

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos
    «Sen nyt ymmärtää että lapsen aivokemiaa muuttamalla, muutetaan tulevan aikuisen aivoja.»

Kait juuri se on se lääkinnän tavoite...

    «Turha lääkehoito kuitenkin menee kokonaiskuvassa negatiiviselle. ... Lääkkeet eivät ole tietenkään turhia. Niiden käyttötarkoitus tulee olla tarkoin perusteltu.»

Turha on huono, mutta lääkkeet eivät ole turhia. Tuskinpa tässä kukaan on eri mieltä tästä asiasta. Sitä vain oletetaan, että harkintaansa käyttävät lääkärit määrävät lääkkeitä usein turhaan, jolloin sitten ylilääkitään.

Aihe on kovin vaikea, jos näyttöä lääkkeiden toimivuudesta on, mutta ei välttämättä tuo merkittävää hyötyä läheskään kaikille.

Tomi Kallela

Samaan kastiin amfetamiinipohjaisten ADD ja ADHD lääkitysten mielivaltainen määrääminen oikotienä onneen.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset