JyriAstokari

Ehkäisypopulismia Satakunnan nuorisolle

Julkaistu 29.8.2018 satakunnan kansassa

Ilmainen ehkäisy on ollut huulilla Satakunnassa jo pitemmän aikaa. Myös Satakunnan kansassa oli asiaa ehkäisystä. Opiskelijayhdistykset sekä vasemmalla puolella olevat puolueet rummuttavat vapaan ehkäisyn hyödyistä ja sanovat markkinatalouden mahdollisuuksia liian kalliiksi. Nuori ennemmin ostaa ruokaa tai juomaa kuin ehkäisyä jos vain toiseen näistä on mahdollisuus. Opiskelijan tiukka budjetti aiheuttaa heidän mukaan kirjaimellista vyön kiristystä. Kyseessä on tietysti sosiaalista manipulointia, ehkäisy asioissa tulee olla tarkkana, ettei hyvä idea mene reisille.

Mielellään uutisoidaan ja mielipidevaikutetaan kaikista niistä kaupungeista ja kunnista jotka tarjoavat ilmaisia ehkäisyjä. Pienemmälle määrälle jää se mitä ja minkälaista siellä tarjotaan. Lähestulkoon kaikissa täysin ilmaisen ehkäisyn malleissa e-pillerit ovat kohde. Hintaa pillereille tulee vuosittain lääkeaineesta ja tehtaasta riippuen sadasta eurosta eteenpäin. E-pilleriä käytetään lääkehoitona esim. kuukautiskipuihin, akneen ja endometrioosiin, näihin tarkoituksiin Kelalta voi saada korvauksen. Pillerit, kierukat ja muut naisten käyttämät ehkäisyvälineet eivät suojaa sukupuolitaudeilta. Hintaa varmasti kertyy, kun ilman huppua yössä hurvittelu alkaa kutittaa leviksissä. Ei antibiootitkaan ole ilmaisia, muutamaan tautiin voi jopa kuolla.

Kondomithan ovat jo suurimmaksi osaksi ilmaisia opiskelijoilla ja nuorille useammassa paikassa. Terveydenhoitajat, erilaiset yhdistyksen ja järjestöt mielellään jakavat niitä. Muutaman voi saada myös Satakunnan Perussuomalaisten Nuorten Ryhti-liike illoista. Paketti preservatiiveja maksaa muutaman euron, netissä vain senttejä ja niitä on helppo jakaa sekä opettaa käyttämään. Jos ei kehtaa ostaa niin tuskin uskaltaa edes puhua sille jonka vuoksi on niitä hankkinut ja jos ei osaa käyttää niin sitten takaisin kasvamaan. Mitä tuntemuksiin tulee niin voi miettiä mikä on mielekkäämpää: elatusmaksu, antibioottikuuri vai pieni tunnottomuus?

Koko idea hormonaalisen lääkehoidon suosimisesta on epätasa-arvoinen. Naisella ei ole minkään vuoksi otettava täyttä vastuuta ehkäisystä. Hormonien syönnillä on aina riskinsä ja seuraamuksensa, niitä käyttäessä tulee olla tarkkana monesta terveyteen vaikuttavasta asiasta. Akne, painon nousu, pahoinvointi ja verisuonitukokset ovat vain osa haittavaikutuksista. Epäsäännöllinen pillerien syönti voi olla hengenvaarallista. Kun miehien hormoniehkäisy tulee mahdolliseksi, niin väestökasvu tippuu kuin kivi. Suomi tarvitsee vahinkoja, vaikka monet eivät tästä totuudesta pidä. Suomalaiset hankkivat myöhempään ja vähemmän lapsia kuin ennen.

Jyri Astokari

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän JuhaniVehmaskangas kuva
Juhani Vehmaskangas

Kappalejaon saa puhelimellakin toimimaan kun kirjoittaa kappaleiden väliin
!p> tai !br>!br>

Eli tämä kappale päätyyä ja tulee riviväli
!p>
Uusi kappale alkaa :-)

Huutomerkin tilalle <

Käyttäjän JuhaniVehmaskangas kuva
Juhani Vehmaskangas

"E-pilleriä käytetään lääkehoitona esim. kuukautiskipuihin, akneen ja endometrioosiin, näihin tarkoituksiin Kelalta voi saada korvauksen."

Toimeentulotuen saajalle lääkärin määräämät e-pillerit pitää korvata aina. Siis myös silloin kun ne on määrätty raskauden ehkäisyys. Asiasta on KHO:n päätös.

Sen sijaan jos mies hankki samaan tarkoitukseen kondomeja niin ne pitää itse kustantaa. Tämänkin asia on KHO:ssa päätetty.

Käyttäjän JyriAstokari kuva
Jyri Astokari

Saanko KHO-päätöksestä jonkun linkin? Olisi mielenkiintoista lukea.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

"Muutaman voi saada myös Satakunnan Perussuomalaisten Nuorten Ryhti-liike illoista."

Vai PS ostaa nuorilta ääniä jakamalla ilmaisia kondomeja tupailloissaan?

Käyttäjän JyriAstokari kuva
Jyri Astokari

Mieti sitä. Olemme kansan palvelijoita. Ilosta annamme jos joku vain tahtoo.

Käyttäjän AnteroSmki kuva
Antero Säämäki

Vahinkoraskauksia ei tarvittaisi, koska niitä abortoidaan paljon.
Sterilisaatio-oikeutta pitäisi laajentaa. Ikäraja 30-v pitäisi laskea ainakin 25 vuoteen.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Hauskasti sanottu: "Ilmainen ehkäisy on ollut huulilla Satakunnassa jo pitemmän aikaa." Kun ilmaisesta ehkäisystä ilmeisesti on taitettu peistä kiihkeästi, tulee mieleen kysymys, että onkohan tuossa keskustelussa vielä kukaan käskenyt tunkemaan ilmaisen ehkäisyn sinne minne ei päivä paista...?

Käyttäjän JyriAstokari kuva
Jyri Astokari

Kiitos. Yritin värittää tekstiä jotta on mukavemp lukea. Kohta tulee vastine kun kaksi ihmistä on haukkuneet tätä kirjoitusta lehdessä.

Käyttäjän HannuSiipola kuva
Hannu Siipola

Asiallinen kirjoitus. Pillereiden haittavaikutuksiin kuuluu myös se että naisten kiima vähenee, jolloin he eivät kykene itse nauttimaan seksistä sillä voimalla mitä ilman pillereitä.

Näin se vaan on. Hieno homma että siellä teillä jaetaan ilmaisia kondomeja.

Toimituksen poiminnat