JyriAstokari

Ministeri Saarikko kehuu Islantia

Mitä voisimme oppia paljon Islannilta?

Näin kirjoittaa Lännen Medialle 29.9 ministeri Annika Saarikko ja kirjoittaa epätasa-arvosta kuin parhain tasa-arvo soturi. Ministerillä on ollut arvovaltainen vieras, Islannin sosiaali- ja tasa-arvoministeri Ásmundur Einar Daðason. Keskusteluissa oli esillä ns. palkkaerot naisten ja miesten välillä. Suomessa tämä myyttinen numero on 17 kun Islannin epätasa-arvobingon vetämä kohunumero on 16,3. Islannissahan on jo vuonna 1961 tullut ”Equal pay act” joka takaa saman korvauksen samasta työstä. Suomessa sanotaan sitä TES eli työehtosopimukseksi.

Islanti pääsi jokaisen suuren äänitorven etusivuille, kun parlamentti hyväksyi samapalkkaisuussertifikaatin. Tämä uraauurtava sertifikaatin pitäisi taata, että samasta työstä saadaan sama palkka. Islannin huuhaasertifikaatti pätee silti vain niihin yrityksiin jotka työllistävät yli 25 ihmistä. Islantiin syntyy siis ”kahden kerroksen” työmarkkinat. Samaa halutaan tehdä myös Suomeen keventämällä alle 20 ihmistä työllistävän yrityksen, työntekijän irtisanomissuojaa. Suomessa tuskin menisi tämäkään läpi. Toivottavasti ministeri Saarikko kertoi hallituksen aikeista Islannin sosiaali- ja tasa-arvoministerille ja toivottavasti tätä mahtavaa sertifikaattia toitottavat tahot huomaavat yhteneväisyyden näin lakon kynnyksellä.

Saarivaltio, jonka väestöluku on noin puolet Helsingistä eli 334,252 on täysin erilainen systeemi kuin Suomi. Islannin monokulttuuriyhteiskunta on hyvin voideltu koneisto, jonka huoltosuhde on paras koko Euroopassa. Se pitää kiinni perinteistään ja on erittäin tarkka siitä, ketä Islantiin tulee. Euroopan alueen ulkopuolelta tulevalla on tarkka tarveharkinta ja pitää osoittaa olevansa pätevä korkeaa osaamista vaativalle alalle. Jopa euroalueelta Islantiin muuttavan tulee näyttää, että pystyy tienaamaan 1400€/kk tai maahanmuuttohaaveet loppuvat siihen. Jos työttömyysluvuiksi on saatu alle 3% on muuttajan melko vaikea työllistyä, siksi maahanmuuttajien työttömyys on Islannissa 7,6%. Suomessa luvut ovat 7.2% ja 27%.

Miksei Suomessa 90% isistä pidä isyyslomaa. Ministeri Saarikko ei ilmeisesti ole lyönyt päätään suomen mäntyyn jona Kelaksi kutsutaan. Tämä Kafkalainen inferno on niin helposti ymmärrettävä ja navigoitava että on täysi, ihme ettei rahat sieltä lopu. Islantilainen saa 3 kuukautta lomaa jolloin saa 80% palkastaan, joskus voi saada jopa rahana. Suomessa isyysraha on 70% josta otetaan verot +2% ja sitä saa samat 3kk. Auta armias, jos maksetaan liikaa, sinut verrataan huijariin ja varat nyhdetään takaisin erittäin tehokkaasti. Suomen todellakin tulee ottaa mallia Islannista. Jos ministeri näkee Islannin hyvänä mallimaana, on suositeltavaa katsoa laajemmalla linssillä koko yhteiskuntaa.

Jyri Astokari

Ps

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän ErkkiJohansson1 kuva
Erkki Johansson

Mahtaako Saarikko kaikessa hiljaisuudessa tuntea olonsa mukavammaksi pikkuisen vanhanaikaisessa pohjoismaisessa monokulttuurissa kuin ultramodernisti sykkivässä ja värisevässä multikulttuurissa? Minä ainakin tiedän että minä tuntisin.

Toimituksen poiminnat