JyriAstokari

Höpöhöpöä suolaputkesta

 

Ympäristönsuojelijat ovat ottaneet hanakasti kantaa Fortumin aikeisiin käynnistää tuhkankäsittelylaitos Yyterissä. Ihmiset pitivät kesällä toisiaan kädestä ja toivoivat, ettei vesiämme pilata. Yhteishenkeä ei kuitenkaan pilannut tiedon määrä, vaan bileitä paransi ideologinen tunteiden palo. Tästä on jo monta kertaa kirjoitettu faktatekstiä tässäkin aviisissa, mutta kun lukee vihreät linssit silmillään, ei näe kuin oman kuplan tekstejä. Alarmistit tietävät totuudesta yhtä paljon kuin sika sputnikista. 

 

Kansanliikehdintä on tietysti hienoa vaikuttamista ja sitä tulee käyttää jatkossakin, yhteisten asioiden ajossa. On mielenkiintoista nähdä, että kansanliikkeet ovat täysin eriarvoisia. Toiset kuvaillaan moderneina, yhteiskuntaherännäisinä pelastajina, jotka pyyteettömästi taistelevat ilkeää likakoneistoa vastaan. Toiset nähdään huru-ukkojen öyhötyskerhoina, jotka foliohatut päässä puhuvat sitä, mitä mieleen tulee. Kummatkin näistä ryhmissä ovat omasta mielestä oikeassa, sehän se vaarallista on, kun tietää toisten olevan väärässä. Myös medialla on oma lusikka tässä eriarvoistamisessa. 

 

Surkuhupaisaa on, että nyt maalataan suolapiruja seinille ja heitetään tuhkaa päälle, mutta tuulivoimalaa rakentaessa ollaan hiljaa. Outoa että faktoja kuunnellaan vain silloin kun se itselle sopii eikä oteta selvää, vaikka Fortum on erittäin avoimin sylein sitä jakanut. Venatorin tai ko. tehtaan jäteputki on loppunut vuosikymmenet samaan kohtaan. Sitä jopa lyhennettiin entisestään, kun ei edes heidän verrattaen massiivisilla jätemäärillään voitu todeta vaaraa. Miksei jäteputken päällä ole itketty verisiä ympäristökyyneliä tätä ennen. 

 

Onnittelen porin päättäjiä pitkänäköisyydestä ympäristönsuojelussa. Tuhkankäsittelylaitos on juuri oikea askel eteenpäin, kohden vastuullista jätehuoltoa, sekä Suomessa että muualla maailmassa. Käsitelty tuhkamassa menee pieneen tilaan ja täyttää kaikki EU-byrokratian vaateet. Suola, joka mereen liuotetaan, on määrältään niin pieni, että sitä ei voi havaita, kun ottaa huomioon meren normaalin suolavaihtelun. Pori toimii kerrankin edistyksellisesti, jätteenpolton valonkantajana eikä maailmanlopun megafonipiipareiden tanssijana. Poriin tullaan katsomaan pilottihanketta eri maista, samalla saa näkyvyyttä muut tuotantovalmiudet ja osaaminen. 

Jyri Astokari

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

Toimituksen poiminnat