JyriAstokari

Hyvää miestenpäivään pojille

Tänään juhlistetaan kansainvälistä miestenpäivää, samana päivänä voidaan juhlia tietenkin myös poikia. Pojat jäävät varjoon ja tippuvat yhteiskunnan keikkuvasta kelkasta, eikä se tunnu ketään oikeasti kiinnostavan. Pojat nähdään nykypäivänä joko ressukoina tai räyhääjiä, tunnevammaisina tuppisuina tai itsesääliä itkevinä hentomielinä. Liput tuskin liehuvat tänään teidän kunniaksi.

Miksi poikia pidetään alemmassa arvossa kuin tyttöjä, mutta samaan aikaan väitetään, että tyttöjä syrjitään? Aivan kuin pojat olisivat rakennettu pärjäämään ja toimimaan omillaan. Tukea ohjataan vain tytöille, etteivät he tuntisi olevansa vähäisempiä. Poikien koulumenestys on tippunut radikaalisti verrattuna tyttöihin, varsinkin viimeisen vuosikymmenen ajan. Poikien kiinnostus vaikuttamiseen on katoamassa koska he näkevät itsensä turhina ja tarkoituksettomina. Uhrimentaliteetti on saanut pojat uskomaan, että he ovat sortamassa tai ajamassa naisia ahtaalle niin työpaikalla kuin opiskelussa. Tasa-arvo nähdään naisten tienä ja päämääränä, vaikka miehiä kohtaan on yhtä paljon epäoikeudenmukaisuutta ja syrjintää.

Puhuttaessa nuorten poikien jäämisestä varjoon ja putoamisesta yhteiskunnasta ollaan heitä vertaamassa tyttöihin. Aivan kuin syrjäytynyt poika olisi viallinen tyttö. Tätä yritetään korjata opettamalla olemaan siis tytön kaltaisia, sosiaalisia, herkkiä, empaattisia ja ulospäin suuntautuneita. Tämä tapahtuu koulussa ja tarhassa, jossa opettaja on useimmiten nainen. Pojan alkuelämässä auktoriteetin roolin näyttää nainen, varsinkin jos on yksityishuoltajan lapsi. Poikia tulee kasvattaa ja käsitellä täysin eri lailla kuin tyttöjä. On ihailtavaa nähdä miehiä jotka ottavat aikaa omasta arjesta ja viettävät sitä poikien kanssa vapaaehtoistyönä. Näin sellaisetkin pojat saavat miehenmallin joilta oma isä on hävinnyt tai sitä ei ole ikinä ollutkaan.

Naistenpäivänä muistellaan ja juhlitaan suuria naishahmoja jotka ovat olleet muovaamassa maatamme ja kulttuuriamme. Tyttöjä kehotetaan silloin ottamaan mallia ja ylpeyttä siitä mitä naiset ovat tehneet. Tämän saisi tulla myös miestenpäivään. Pojille tulisi kertoa suurmiehistä ja miehistä jotka ovat rakentaneet tämän maan. Sisäistämään sen palon rintaansa joka on kuokkinut Suomen suosta, kaskennut metsät ja muurannut talot. Ottamaan itselleen sen mitä miehet ovat saaneet aikaan ja pyrkikää sitä kohti. Olkaa ylpeitä itsestänne poikina ja miehinä. Teissä asuu se suomalainen vimma ja voima, jota on aina tarvittu sekä tullaan tarvitsemaan maailmalla ja koto-Suomessa. Jyri Astokari

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän JiriNieminen kuva
Jiri Nieminen

"Poikien koulumenestys on tippunut radikaalisti verrattuna tyttöihin, varsinkin viimeisen vuosikymmenen ajan."

Mihin tämä väite perustuu, ei ainakaan pisa-tutkimuksiin?

Käyttäjän JyriAstokari kuva
Jyri Astokari

"Peräti 65 prosenttia luonnontieteiden heikoista osaajista hallitsee heikosti myös matematiikkaa ja lukutaitoa. Heistä noin 2/3 on poikia, toteaa yliopistotutkija Jouni Vettenranta."

Miniedun tulokset sivuilta.

Toimituksen poiminnat