JyriAstokari

Juhannussauna, kansallinen esoteria


Näin Ukon päivänä mielessä on pyörinyt ajatus kansallisesta esoteerista, yhteydestä luonnon,hengen ja perimän välillä. Kuvailisin sitä eteerisinä okaina jotka rakentuvat jokaisen ihmisen sisälle ja kasvavat kiinni ympäristöön. Juuret työntyvät luonnosta, ottaen kiinni henkilöstä ja alkavat sitoa näitä kahta yhdeksi. Monet ihmiset tuntevat tämän yhteyden vasta silloin, kun juuria venytetään tai ne katkaistaan. Toiset tuntevat maan vedon lapsuudesta asti. Ihminen ei ole syntyessään tyhjä taulu, joka aloittaisi oppimisen vasta lapsena, vaan veressämme virtaa pihka ja savu, elävä muisto kaukaa menneestä. 

On harvoja kulttuureja joissa, pieni lapsi laitetaan pakkaseen nukkumaan. Suomessa tämä on täysin normaalia ja jopa kannustettavaa. Pienenä lapset menevät puistoon leikkimään ja usein eksyvät puolen hehtaarin metsään. Silloin lapselle viimeistään syntyy metsään kunnioituksen ja pelon tunteet. Metsässä on mukava leikkiä ja sieltä löytää kaikkea salattua sekä hukattua. Mutta kun ei ota metsää huomioon, voi sinne eksyä ja jäädä iäksi Tapion haltuun. Päiväkerhoillakin on nykyään mahdollista kokoontua metsään, viettää siellä aikaa ohjatusti ja turvallisesti. Metsään kyhätään majoja ja viritellään pieniä nuotioita vielä teini-iässä. Mehukattipullo kutsuu kiljuen, tuudittamaan käpykaartilaiset havulliseen shamaanihetkeen. Suomen kansan ayahuasca, vesikilju ja isältä pöllityt savukkeet.


Pojat menevät armeijassa metsään oppimaan, miten suomalainen käyttää luontoa ja maataan aseena hyökkääjää vastaan. Kuin vuosisatoja ennen, miesjoukko istuu ringissä katsomassa hypnoottista leimua, kun villi liekki valaisee sotilaat pimeässä korvessa. Savuttava leirinuotio, kuin suitsuke suomalaisen ainiaan kasvavassa kirkossa. Koko kasvun ajan suomalainen käy saunassa hengittämässä löylyä, löyly on henki ja sielu, joka kaikkien neljän elementin voimin, tuudittaa helpoiten suomalaiset vanhojen uskojen maille Suomessa saunassa synnytettiin ja pestiin kuolleet, sauna tulee aina olemaan suomalaisen reitti ylisiin ja alisiin, maailmanpuun juuri joka yhdistää meidät ajattomaan. Kun suomalainen menee saunaan, syttyy hänessä vanhat uskomukset kuin kekäle joka on vain odottanut pientä puhallusta, syttyäkseen taas uudelleen.

Vanhat uskot ovat olleet valtava osa Suomen ja Suomalaisuuden rakentamista. Nuori Suomi otti
valtavia harppauksia henkisellä alueella. Esoteriset voimat ja näkemykset kulminoituivat teosofiaan, jälkifennomaanisten ajattelijoiden ja taiteilijoiden mielissä. Suomesta pursui maailmaan oma näkemys, näkyvän ja näkymättömän maailman liitosta. Tämän tunnetuimpia esiin tuojia olivat Pekka Ervast, Akseli Gallen-Kallela, Minna Canth ja Jean Sibelius. Karkeasti yleistettynä voidaan todeta, että jokainen kansallistaiteilija ja suurmies Suomen alkuajoilta, oli keinolla tai toisella yhteydessä teosofiaan tai salatieteisiin. Teosofia loi yhtenäistä rakenteellista narratiivia ja vertailuja eri uskontojen välille, joista yksi puhtaimmista oli Kalevalan alkuperäiset tarut. 

Hyvää Johannes Kastajan muistopäivää, Ukon päivää ja Juhannusta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

Toimituksen poiminnat