JyriAstokari

Kaikki blogit puheenaiheesta Karl Marx

Suomen Karl Marx and Friedrich Engels

 

Suomessa mennään aika nopeasti utopistisiin tunnelmiin kun kahden puoleen puheenjohtajat olevansa äärivasemmistolaisia kommunisteja. Touko Aalto sanoi olleensa nuorena kommunistisessa nuorisojärjestössä huutamassa maailmalle tuskaansa ja olisi ollut minkä vain ääriliikkeen kannustajan koska oli niin paha olla. Hän onneksi näki miten itänaapurin autoritäärinen ja ihmisyyttä sortava kommunismi ei ollutkaan sitä mitä piti. Hän tosin sanoi että kommunismissa ei ideologiana ole mitään vikaa vaan sen toteuttajat olivat väärillä jäljillä.

 

Isä Aurinkoinen ja muita historian suurmiehiä

"Marxin virhe oli Lenin. Leninin virhe oli Stalin. Mutta Stalin ei tehnyt virheitä." (Pentti Saarikoski)

Minua Saarikosken raju ironia viehättää. Tosin tuo "Stalin ei tehnyt virheitä" ei taida enää Venäjällä mennä ironiasta, siellä nyökyteltäisiin vain da, da. Pitäväthän venäläiset nykyään taas Stalinia historian suurimpana suurmiehenä, Putiniakin parempana.

Kommunismi on suurin rikos ihmiskuntaa vastaan

Vesa Puuronen jatkoi tuttuun tapaan perinteistä kommunistista ilosanomaansa (LK 13.5.). Kommunismi on kaikessa mahdollisessa muodossaan aiheuttanut pelkkää kärsimystä ja tuskaa ihmisille kautta maailman. Kun yhteiskunnassa kommunismi pääsi valtaan, ihmisille oli tarjolla vian yhtä ainoata vapautta – vapaus elämästä. Neuvostoliitto oli reaalisosialismin ruumiillistuma siinä missä muutkin kommunistiset valtiot. Kommunistinen oikeusjärjestelmä keksi syyllisen ennen mitään ”rikosta”.

 

Vaalituloksen tutkailua

Jos lyhyellä aikavälillä asiaa tutkitaan, hallitus kärsi pienen tappion. Hiukka vajaa puoli miljoonaa tukijaa vähemmän kuin eduskuntavaalien aikaan. Pitemmällä aikavälillä tappiota ei ole koska PS on ottanut Kepun äänestäjät. Voitaneen sanoa että hallituksella menee suhteellisen hyvin. Olosuhteet ja noudatetun politiikan huomioon ottaen jopa loistokkaasti.

Hölmölän yritystoiminta

Hölmölässä oli kolme maansiirto yritystä. Vanhan jäärän lapiomies, Hukka siirto ja Fraus maansiirto. Jokainen omisti yhden lapion (arvo 100 e) ja töissä oli yksi mies. Yritykset tekivät urakan, arvo 5000 e. Palkkoihin meni 100 e, lapio kului rikki. Yritysten pääoma menot 100 e, palkkamenot 100 e, tulorahoitus 5000 e. Vanha jäärä osti satasella uuden lapion, maksoi palkat ja isännän taskuun jäi 4800 e. Modernit yritykset ottivat lainaa palkkamenojen kattamiseksi, lapiot jätettiin uusimatta. Näin saatiin kohtuullinen osinko, 5000 e.

Harvainvallasta yhteisön hyvinvointiin

Jos analysoimme nykyistä vallalla olevaa talousjärjestelmää – eli kapitalismia – ja vertaamme sitä viime vuosisadalla mm. ns. itäblokissa ja Kiinassa testattuun kommunismiin, huomaamme, että ne ovat itseasiassa melko samanlaisia. Niinpä siis kommunismi ei ollutkaan todellinen vaihtoehto kapitalismille, koska myös se esim. mahdollisti pienen eliitin vallan enemmistön kärsiessä hiljaisesti.

Sosialismiin ilman vallankumousta

SDP:n kansanedustaja Tarja Filatov kauhisteli torstaina hallituksen veronkevennyksiä niinsanotuille hyväosaisille: "Itse esimerkiksi maksaisin mieluummin enemmän veroa kuin leikkaisin köyhimpien etuuksia. Ymmärrän, että yritysten sukupolvenvaihdokset ovat iso haaste. Silti kysyn onko viisasta, että yritys tai tila siirtyy isältä pojalle. Miettikääpä, jos huippu-urheilijan lapsi saisi verohelpotusta ryhtyäkseen huippu-urheilijaksi. Ehkä kohdennus ei urheilun tulosten kannalta olisi paras mahdollinen"

Lisäarvon arvoitus

Karl Marx oli saksalainen filosofi, joka vietti osan elämästään Britanniassa, teollisen vallankumouksen emämaassa. Vaikka teollisuusyritysten määrä kasvoi, pysyivät palkat alhaisella tasolla. Maaseudulla oli suhteellista liikaväestöä, joista monet hakutuovat teollistuviin kaupunkeihin. Kaupungeissa vallitsi monin paikoin kurjuus. Kansantaloutta ryhdyttiinkin kutsumaan ”synkäksi tieteeksi”, koska kurjuudelle ei ollut luvassa nopeaa loppua.

 

Marx ja ulkomaiset investoinnit

Ulkomaisia investointeja haikaillaan pelastamaan talous. Kuinka Marxilainen näkisi asian? Kuten tunnettua, Marx näki ihmiset pääoman renkeinä. Työläinen tuotti pääomalle lisää pääomaa, yrittäjä teki riistotyötä pääoman renkinä. Muinoin raha oli kultaa ja jos halusi perustaa tehtaan, piti ensin hankkia kultaa. Tällöin kultaa omistava saattoi pakottaa muut tekemään hänelle työtä ja hän kahmi lisäarvoa itselleen. Koska tämä kahminen onnistui vain myymällä ihmistyötä, kapitalisti työllisti köyhiä. (Köyhä on ihminen joka joutuu tekemään työtä.)

Pieni vihreä marksilainen

Karl Marx oli kommunismin isä ja siinä onkin meriittiä sekä nykyisyydessäkin kasvavaa ruumispinoa kylliksi yhden miehen ansioiksi. Hänen kunniakseen järjestänkin yleisen kyselyn itse kunkin marksilaisuuden asteesta. Olemmeko raikkaan uudistushenkinen tuulahdus yksilönvapautta ja kansalaisyhteiskuntaa vai umpioitunut kommarikollektiivi Baader-Meinhoffin verilätäköissä kieriskellen? Kohtahan tuo selviää. 

Testaa kuinka kulttuurimarksilainen olet klikkaamalla tästä!

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä